Camera Hunter Navy Myomy Blue My Boxy Bag nOwk80P

Doorzoek onze site op trefwoorden

Exact matches only
The Rugzak UnisexTnf North Rodey Face BlackWhite fgY6b7y
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
The Rugzak UnisexTnf North Rodey Face BlackWhite fgY6b7y
Search in forums
Filter by Custom Post Type
Team
Filter by Categories
The Rugzak UnisexTnf North Rodey Face BlackWhite fgY6b7y
Geen categorie
Klas 1 & 2
Nieuws
The Rugzak UnisexTnf North Rodey Face BlackWhite fgY6b7y

Wat is tijd? Kun je denken zonder taal? Moet je je altijd aan de wet houden? Is geluk voor iedereen anders? Als je het interessant vindt om over dit soort vragen na te denken kun je in de bovenbouw van het Hervormd Lyceum Zuid filosofie kiezen. Filosofie is een eindexamenvak, dat zowel in de havo als op het vwo in de vierde kan worden gekozen. Als je het kiest, doe je er dus examen in. Het past in ieder profiel. Ook kan er in de verrijkingslessen in de brugklas alkennis worden gemaakt met het vak.

Wat is filosofie?

Filosofie betekent letterlijk: liefde voor wijsheid. Filosofen zijn nieuwsgierig naar de wereld om hen heen en verwondering zich over allerlei alledaagse en minder alledaagse zaken. Op de middelbare school is het een ander vak dan de meeste andere vakken. Door overal vragen bij te stellen, daagt je docent je uit om zelf na te denken. De lijfspreuk van de filosofie is dan ook: durf zelfstandig te denken.

Vaardigheden

Je moet dus houden van vragen stellen en van nadenken. En je moet vooral niet te gauw tevreden zijn met je antwoord. In de klas wordt veel gediscussieerd en hardop nagedacht. Maar door middel van essayopdrachten leer je ook om je visie schriftelijk onder woorden te brengen. Verder verdiepen we ons in de logica en de argumentatieleer, want bij filosofie hoort het om je standpunt kritisch te bekijken en goed te onderbouwen. Bij filosofie leer je zo vaardigheden waar je buiten het vak ook veel aan zult hebben!!

Verleden en heden

75a BraBlack Magic Multiway Bodyfashion Beha nw8XP0Ok

En natuurlijk bekijken we de antwoorden van de grote filosofen op de vragen die worden gesteld. We lezen voornamelijk over de filosofen in lesmethodes, maar zullen af en toe ook teksten van de filosofen zelf lezen. En natuurlijk bekijken we de antwoorden van de grote filosofen op de vragen die worden gesteld. We lezen voornamelijk over de filosofen in lesmethodes, maar zullen af en toe ook teksten van de filosofen zelf lezen.

Welke onderwerpen worden behandeld?

In de twee (havo) of drie jaar (vwo) dat je filosofie hebt, worden er een aantal filosofische domeinen behandeld: filosofische antropologie – wat maakt de mens tot mens? ethiek – wat is een goede handeling? politieke en sociale filosofie – wat is een rechtvaardige samenleving? wetenschapsfilosofie – wat is goede wetenschap? kennistheorie – wat is kennis?

Welke onderwerpen worden behandeld?

Op het centraal examen wordt iedere vier jaar een apart onderwerp behandeld waarvoor een eigen boek wordt gepubliceerd. Op het HLZ gebruiken we het tekstboek Cogito, dat wordt aangevuld met fragmenten uit teksten van verschillende filosofen. In een werkboek staan verschillende denk- en leervragen. Je leert zo welke antwoorden er in de geschiedenis van de filosofie op veel vragen is gegeven.

The Rugzak UnisexTnf North Rodey Face BlackWhite fgY6b7y
Loulou Vintage By Dark 13bag Brown CrocoShopper fgY7yb6